1. 60 helai daun buluh
2. Tali (Diikat pada satu hujung dan dibahagikan kepada 3 setiap
satu)
satu)
3. 1kg pulut (direndam 3-4 jam)
Bahan-bahan untuk Ayam/Daging
*1 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan untuk Pulut
1 sudu besar minyak masak
Langkah-langkah
Daun buluh direndam semalam dan direbus ½ jam bersama tali yang dipotong, supaya daun jadi lembut dan senang dilipat nanti.
Bersihkan daun buluh dengan span atau kain, Potongkan hujung daun yang panjang dan tajam. Rendam dalam air bersih dan diketepikan.
Ayam/Daging: Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan * dan tumis sampai nampak perang sikit. Masukkan daging, cendawan dan buah berangan, dan juga bahan-bahan untuk daging yang lain kecuali air. Goreng sampai dah jadi kering baru tambah air dan masak lagi untuk 15 minit. Padam api dan tapiskan kuah.
Pulut: Panaskan minyak dan tumis bawang bersama udang kering sampai nampak perang sikit. Masukkan pulut dan kacang merah, goreng seketika dan masukkan kuah dari (3). Masukkan juga lada putih dan 5 rempah, kacau sehingga sebati dan kering.
Lipat daun buluh seperti dalam gambar. Isikan sedikit
nasi pulut, buat lubang ditengah-tengah seperti dalam gambar.
Masukkan 2 keping daging, 1 keping cendawan, 1
biji buah berangan dan ½ biji kuning telur masin. Letak secukup pulut untuk
tutup isinya. Tutup daun buluh dan tekan sedikit seperti di gambar.
4. 1kg ayam/ daging (dipotong 48 ketul)
5. 200g kacang merah (direndam 1 malam)
6. 24 biji buah berangan kering (direndam 1 malam)
5. 200g kacang merah (direndam 1 malam)
6. 24 biji buah berangan kering (direndam 1 malam)
7. ½ cawan (60g) udang kering
8. 12 biji kuning telur masin (dibelah dua setiap satu)
8. 12 biji kuning telur masin (dibelah dua setiap satu)
9. 12 kuntum cendawan shiitake kering (direndam dan dipotong
dua)Bahan-bahan untuk Ayam/Daging
*1 sudu besar minyak masak
*2 ulas bawang putih
*1 sudu kecil gula
½ sudu besar serbuk 5 rempah
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2½ sudu kecil garam (biar masin, sebab kuah ni diguna
untuk pulut)
Bahan-bahan untuk Pulut
1 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
1 sudu kecil serbuk lada putih
½ sudu kecil serbuk 5
rempahLangkah-langkah
Daun buluh direndam semalam dan direbus ½ jam bersama tali yang dipotong, supaya daun jadi lembut dan senang dilipat nanti.
Bersihkan daun buluh dengan span atau kain, Potongkan hujung daun yang panjang dan tajam. Rendam dalam air bersih dan diketepikan.
Ayam/Daging: Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan * dan tumis sampai nampak perang sikit. Masukkan daging, cendawan dan buah berangan, dan juga bahan-bahan untuk daging yang lain kecuali air. Goreng sampai dah jadi kering baru tambah air dan masak lagi untuk 15 minit. Padam api dan tapiskan kuah.
Pulut: Panaskan minyak dan tumis bawang bersama udang kering sampai nampak perang sikit. Masukkan pulut dan kacang merah, goreng seketika dan masukkan kuah dari (3). Masukkan juga lada putih dan 5 rempah, kacau sehingga sebati dan kering.
Balut: Ambil 2 helai daun buluh seperti dalam gambar.
Sebelah yang licin menghadap ke dalam. Kalau buat saiz kecil, guna 1 helai daun
yang besar.
Terbalikkan dan buatkan/betulkan tanduk seperti dalam gambar.
Panaskan air dan rebus selama 2 jam dengan api kecil (perlu ditutup dengan tudung).
Cara membuat Ketupat Cina
0 comments:
Post a Comment