Tang Yuan
Alat & Bahan
1. Sudu kayu
2. 300g tepung pulut
3. ½ cawan air panas
4. 1 cawan air suhu bilik
5. Air pandan
5. Pewarna (merah jambu)
Bahan-bahan untuk Inti
1. Kacang tanah (dikisar)
2. Gula pasir (dikisar)
Bahan-bahan untuk Air Sirap
4. 1 cawan air suhu bilik
5. Air pandan
5. Pewarna (merah jambu)
Bahan-bahan untuk Inti
1. Kacang tanah (dikisar)
2. Gula pasir (dikisar)
Bahan-bahan untuk Air Sirap
1. Air
2. Gula pasir
3. Daun pandan
Langkah-langkah
Dengan sudu kayu, gaulkan tepung dengan 1/2 cawan air panas sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan 1 cup air suhu bilik sedikit demi sedikit sambil gaul. Uli dengan tangan sehingga menjadi doh.
Langkah-langkah
Dengan sudu kayu, gaulkan tepung dengan 1/2 cawan air panas sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan 1 cup air suhu bilik sedikit demi sedikit sambil gaul. Uli dengan tangan sehingga menjadi doh.
Bahagikan kepada 3 bahagian
untuk mewarnakan mengikut cita rasa. saya menggunakan air pandan, warna merah
jambu, dan satu bahagian biar warna asal. Uli lagi sehingga
warna pada doh sebati.
Gaulkan kacang tanah dan gula pasir. Selepas itu bolehlah memulakan
proses uli bebola dan masukkan inti. Buat hingga habis.
Rebuskan bebola dalam air yang
sedang mendidih. Apabila dah masak, bebola akan timbul dan terapung. Angkat dan
pindahkan ke dalam air sejuk (air minum) sebentar. Langkah ini adalah untuk
menyejukkan dan supaya bebola tak terlalu masak (overcooked) dan tekstur bebola
lebih kenyal dan sedap.
Untuk air sirap. Masukkan lebih
kurang 1 liter air dan masak dengan gula pasir bersama daun pandan. Rasa manis
mengikut suka.
Tang Yuan siap dihasilkan.
Rujuk lebih banyak tutorial:
0 comments:
Post a Comment